Животинска симболика и нивното духовно значење

Животинската симболика постои илјадници години, а животинската симболика има дел од многу различни култури. Животните можат да претставуваат идеи кои се пренесени преку легенди, приказни и песни. Многу животни имаат моќни метафори поврзани со нив како универзални концепти.

Што е симболизам?

Симболизмот е уред кој се користи за претставување на идеи или квалитети надвор од буквалното значење . Користењето симболи е една од најраните регистрирани форми на човечко раскажување со хиероглифи пронајдени на внатрешноста на ѕидовите на пештерите.

Оттогаш, симболизмот се користи во литературата и уметничките дела за да има подлабоко значење.

Симболиката на животните во уметноста и литературата

Животните се користеле како симболи во уметноста и литературата низ историјата на човештвото за да алудираат на подлабоко разбирање.

Секогаш кога уметникот става животни во сликарство, скулптури, портрети и отпечатоци, обично има причина. Уметниците им даваат значење на животните во нивните дела, а животното може да има влијание врз замислената порака на уметникот.

Во литературата, авторите ја користат животинската симболика како литературен уред за да прикажат нешто поголемо од она што се случува во буквален текст. Некои вообичаени животински симболи што можете да ги најдете во литературата вклучуваат мечки, гулаби, лисици, лавови, бувови и многу повеќе.

 • Животинска фарма од Џорџ Орвел е алегорија водена од животни.Орвел користи животни за да ги симболизира и сатиризира настаните од Руската револуција и Советскиот Сојуз управуван од Комунистичката партија.
 • Друг пример за симболика во литературата е употребата на гаврани од страна на Едгар Ален По за да се пренесе страв и смртност во неговата песна „Гавран“> Симболиката на домородните животни на Америка се рефлектира во нивните тотемски животни. Всушност, животните често се појавуваат во уметноста на Индијанците и можат да имаат културно значење или индивидуално значење.

  Тотемското животно, исто така духовен дух, може да се дефинира како духовно животно на поединци, семејства или племиња. Општо земено, овие животни служат како ваш главен водич или заштитник.

  Вообичаените индијански тотемски животни вклучуваат мечки, ракуни, желки, пеперутки и врани. Ракуните претставуваат љубопитност, маскирање и истражување. Спротивно на тоа, врани симболизираат лукавство, креативност, духовна рамнотежа и сила.

  Домородните Американци велат дека тотемското животно ве избира вас, наместо вие сами да одлучувате за тоа.

  Животинската симболика во кинеската култура

  Животинската симболика во кинеската култура може да се види во уметнички дела и одредени архитектонски структури. Многу верувања се засноваат на природата и поради тоа, животните играат составен дел во кинеската култура.

  Во Кина, животните се подредени во пет различни групи врз основа на карактеристиките на животното.

  • Акоживотно го води змејот, овие животни најверојатно имаат лушпи.
  • Некои животни се предводени од кинескиот еднорог, како што се крзнените животни.
  • Фениксот ги води птиците со пердуви.
  • Желката ги води животните кои имаат школки.
  • Луѓето претставуваат голи суштества.

  Во кинеската култура, многу животни се сметаат за знак на среќа. Некои од овие животни се лилјаци, елени, кранови и слонови, но има многу повеќе.

  Животинска симболика и хороскопски знаци

  Животинската симболика дава подлабоко значење на хороскопските знаци . Секој хороскопски знак има антички симболи и тотеми, а сите 12 се симболични за фазите на човековиот развој.

  Секој хороскопски знак има духовно животно, така да се каже, кое ја опфаќа компатибилната личност на секој хороскопски знак.

  • Грците и Египќаните го поврзуваа Овенот со овенот. Ова животно симболизира акција, решителност и преземање иницијатива.
  • Близнаците се симболизирани со пеперутката. Се смета дека пеперутките се непостојани, разиграни и тешко се ловат.
  • Додека архетипот на Стрелец е прикажан од кентаурот, коњите се исто така претставници на овој хороскопски знак. Тие одат во склад со слободниот дух на Стрелецот. Коњите претставуваат патување, движење и желба.

  Животинската симболика и нивното духовно значење

  Птиците

  Се смета дека птиците ја означуваат транзицијатапомеѓу животот и смртта . Бидејќи птиците можат да летаат на која било локација, птиците ја симболизираат и слободата.

  Мечките

  Мечките симболизираат исцелување, сила, интроспекција и тргнување на духовно патување . Поради големината на мечката, мечките може да значат и сила и моќ.

  Бувови

  Бувовите претставуваат мудрост, трпение и осаменост . Ретко е да се сретнете со був, а ако го сретнете, можете да го гледате видот како знак од универзумот. Ова животно претставува и длабока поврзаност и интуитивно знаење.

  Кучињата

  Кучињата се симболи на пријателство. Тие често се нарекуваат „најдобриот пријател на човекот“, што има смисла бидејќи кучињата претставуваат лојалност, благородништво и вистински и лојален пријател. Во келтските митови, кучињата биле познати како менувачи на форми. За време на ренесансната ера, тие ја симболизирале плодноста и женското заведување.

  Кравите

  Кравите се животно поврзано со земјата . Значи, ова животно претставува моќ, негување и плодност. Покрај тоа, други значења за кравите вклучуваат сочувство, непоколебливост и перцепција.

  Слоновите

  Слоновите се симболи на среќа, плодност и заштита. Сепак, слонот има многу различни значења низ културите. На пример, Грците ги гледаат слоновите како симбол на воена сила и моќ.

  Во фолклорот што може да се најде низ африканскиот континент, слоновите имаат силнаврска со луѓето. Во индиската култура, симболот на слонот редовно се користел во битка и како дел од религијата.

  Пеперутка

  Пеперутките претставуваат трансформација и се симболи на промена . Можете да замислите дека вашето старо јас умира за да се појави понова верзија од вас.

  Змија

  Змиите симболизираат регенерација и обновување, женска сексуалност и земјоделска плодност . Во религијата, змиите може да се поврзат со подземниот свет, како на пример во Книгата на Битие.

  Змијата може да симболизира идеи или работи кои имаат негативна конотација, како што се злоба или отров.

  Волк

  Волкот симболизира упорност, стабилност, интуиција, лојалност и успех . Исто така, волците се познати по својата интелигенција, желба за слобода и самодоверба.

  Коњот

  Коњите се сметаат за моќни . Покрај тоа, ова животно е претставник на слободата, издржливоста, интелектот, мудроста и многу повеќе.

  Жаба

  Жабите се симболи на богатство, плодност и мудрост. Во некои домородни американски традиции, жабите претставуваат дожд и изобилство. Овој вид ја отелотворува среќата кога се размислува за просперитет, здравје, раст, развој и многу повеќе.

  Бафало

  Бафалото симболизира храброст, слобода, добрина, сила и почит . Тие се исто така познати по светоста на животот, моќта, безбедноста и издржливоста. Во културата на Индијанците, биволот е аголемо парче различни легенди и усни преданија.

Скролај на врв