Simbolika e kafshëve dhe kuptimi i tyre shpirtëror

Simbolizmi i kafshëve ka ekzistuar për mijëra vjet dhe simbolika e kafshëve ka një pjesë të shumë kulturave të ndryshme. Kafshët mund të përfaqësojnë ide që janë përcjellë përmes legjendave, tregimeve dhe këngëve. Shumë kafshë kanë metafora të fuqishme të lidhura me to si koncepte universale.

Çfarë është simbolizmi?

Simbolizmi është një mjet që përdoret për të përfaqësuar ide ose cilësi përtej kuptimit të mirëfilltë . Përdorimi i simboleve është një nga format më të hershme të regjistruara të tregimit njerëzor me hieroglife që gjenden në brendësi të mureve të shpellave.

Që atëherë, simbolizmi është përdorur në letërsi dhe vepra arti për të pasur një kuptim më të thellë.

Simbolizmi i kafshëve në art dhe letërsi

Kafshët janë përdorur si simbole në art dhe letërsi gjatë gjithë historisë njerëzore për të aluduar në një kuptim më të thellë.

Sa herë që një artist vendos kafshë në pikturë, skulptura, portrete dhe printime, zakonisht ka një arsye. Artistët u japin kuptim kafshëve në punën e tyre dhe një kafshë mund të ketë ndikim në mesazhin e synuar të artistit.

Në letërsi, autorët përdorin simbolikën e kafshëve si një mjet letrar për të përfaqësuar diçka më të madhe se ajo që po ndodh në tekst fjalë për fjalë. Disa simbole të zakonshme të kafshëve që mund të gjeni në literaturë përfshijnë arinjtë, pëllumbat, dhelprat, luanët, bufat dhe më shumë.

  • Ferma e kafshëve nga George Orwell është një alegori e drejtuar nga kafshët.Orwell përdor kafshët për të simbolizuar dhe satirizuar ngjarjet e Revolucionit Rus dhe Bashkimit Sovjetik të udhëhequr nga Partia Komuniste.
  • Një shembull tjetër i simbolizmit në letërsi është përdorimi i korbave nga Edgar Allen Poe për të përcjellë tmerrin dhe vdekshmërinë në poezinë e tij "The Raven".

Simbolizmi i kafshëve vendase amerikane

Simbolizmi i kafshëve vendase amerikane pasqyrohet në kafshët e tyre toteme. Në fakt, kafshët shpesh shfaqen në artin vendas të Amerikës dhe mund të kenë një kuptim kulturor ose një kuptim individual.

Një kafshë totem, gjithashtu një frymë udhëzuese, mund të përkufizohet si kafsha shpirtërore e individëve, familjeve ose fiseve. Në përgjithësi, këto kafshë shërbejnë si udhërrëfyesi ose mbrojtësi juaj kryesor.

Kafshët e zakonshme totem vendas të Amerikës përfshijnë arinjtë, rakunët, breshkat, fluturat dhe sorrat. Rakunët përfaqësojnë kuriozitetin, maskimin dhe eksplorimin. Në të kundërt, sorrat simbolizojnë dinakërinë, kreativitetin, ekuilibrin shpirtëror dhe forcën.

Amerikanët vendas thonë se një kafshë totem ju zgjedh juve, në vend që ta vendosni vetë.

Simbolizmi i kafshëve në kulturën kineze

Simbolizmi i kafshëve në kulturën kineze mund të shihet në vepra arti dhe struktura të caktuara arkitekturore. Shumë besime bazohen në natyrën dhe për shkak të kësaj, kafshët luajnë një rol integral në kulturën kineze.

Në Kinë, kafshët ndahen në pesë grupe të ndryshme bazuar në karakteristikat e kafshës.

  • Nësenjë kafshë drejtohet nga dragoi, këto kafshë ka shumë të ngjarë të kenë luspa.
  • Disa kafshë udhëhiqen nga njëbrirëshi kinez, siç janë kafshët me gëzof.
  • Zogjtë me pendë udhëhiqen nga feniksi.
  • Kafshët që kanë guaskë udhëhiqen nga breshka.
  • Njerëzit përfaqësojnë krijesa të zhveshura.

Në kulturën kineze, shumë kafshë konsiderohen si një shenjë e fatit. Disa nga këto kafshë janë lakuriqët e natës, drerët, vinçat dhe elefantët, por ka shumë të tjera.

Simbolizmi i kafshëve dhe shenjat e zodiakut

Simbolizmi i kafshëve jep një kuptim më të thellë në shenjat e zodiakut . Çdo shenjë e zodiakut ka simbole dhe toteme të lashta, dhe të 12 janë simbolikë të fazave të zhvillimit njerëzor.

Çdo shenjë e zodiakut ka një kafshë shpirtërore, si të thuash, që përfshin personalitetin e pajtueshëm të çdo shenje të zodiakut.

  • Grekët dhe egjiptianët e lidhën Dashin me dashin. Kjo kafshë simbolizon veprimin, vendosmërinë dhe marrjen e iniciativës.
  • Binjakët simbolizohen nga flutura. Fluturat konsiderohen të paqëndrueshme, lozonjare dhe të vështira për t'u kapur.
  • Ndërsa arketipi i Shigjetarit përshkruhet nga centauri, kuajt janë gjithashtu përfaqësues të kësaj shenje të zodiakut. Ata shkojnë në përputhje me shpirtin e lirë të Shigjetarit. Kuajt përfaqësojnë udhëtimin, lëvizjen dhe dëshirën.

Simbolizmi i kafshëve dhe kuptimi i tyre shpirtëror

zogjtë

Zogjtë konsiderohen se nënkuptojnë tranzicioninmes jetës dhe vdekjes . Për shkak se zogjtë janë në gjendje të fluturojnë në çdo vend, zogjtë gjithashtu simbolizojnë lirinë.

Arinjtë

Arinjtë simbolizojnë shërimin, forcën, introspeksionin dhe nisjen e një udhëtimi shpirtëror . Për shkak të madhësisë së një ariu, arinjtë mund të nënkuptojnë gjithashtu forcë dhe fuqi.

Bufat

Bufat përfaqësojnë mençurinë, durimin dhe vetminë . Është e rrallë të hasësh një buf, dhe nëse e has, mund ta shohësh shikimin si një shenjë nga universi. Kjo kafshë përfaqëson gjithashtu një lidhje të thellë dhe njohuri intuitive.

Qentë

Qentë janë simbole të miqësisë. Ata shpesh referohen si "miku më i mirë i njeriut", gjë që ka kuptim pasi qentë përfaqësojnë besnikërinë, të qenit fisnik dhe të qenit një mik i vërtetë dhe besnik. Në mitet kelt, qentë njiheshin si ndërruesit e formës. Gjatë epokës së Rilindjes, ato simbolizonin pjellorinë dhe joshjen femërore.

Lopët

Lopët janë një kafshë e lidhur me tokën . Pra, kjo kafshë përfaqëson fuqinë, edukimin dhe pjellorinë. Përveç kësaj, kuptime të tjera për lopët përfshijnë dhembshurinë, qëndrueshmërinë dhe perceptimin.

Elefantët

Elefantët janë simbole të fatit, pjellorisë dhe mbrojtjes. Megjithatë, elefanti ka shumë kuptime të ndryshme nëpër kultura. Për shembull, grekët i shohin elefantët si një simbol të forcës dhe fuqisë ushtarake.

Brenda folklorit që mund të gjendet në të gjithë kontinentin afrikan, elefantët kanë njëlidhje me njerëzit. Në kulturën indiane, simboli i elefantit përdorej rregullisht në betejë dhe si pjesë e fesë.

Flutura

Fluturat përfaqësojnë transformimin dhe janë simbole të ndryshimit . Ju mund ta mendoni atë si vetën tuaj të vjetër që po vdes në mënyrë që të shfaqet një version më i ri juaj.

Gjarpri

Gjarpërinjtë simbolizojnë rigjenerimin dhe rinovimin, seksualitetin femëror dhe pjellorinë bujqësore . Në fe, gjarpërinjtë mund të lidhen me botën e nëndheshme, si në Librin e Zanafillës.

Gjarpri mund të simbolizojë ide ose gjëra që kanë një konotacion negativ, si keqdashje ose helm.

Ujku

Ujku simbolizon këmbënguljen, stabilitetin, intuitën, besnikërinë dhe suksesin . Gjithashtu, ujqërit janë të njohur për inteligjencën e tyre, dëshirën për liri dhe të qenit të mbështetur te vetja.

Kali

Kuajt konsiderohen të fuqishëm . Përveç kësaj, kjo kafshë është përfaqësuese e lirisë, qëndrueshmërisë, intelektit, mençurisë dhe më shumë.

Bretkosa

Bretkosat janë simbole të pasurisë, pjellorisë dhe mençurisë. Në disa tradita vendase amerikane, bretkosat përfaqësojnë shiun dhe bollëkun. Kjo specie mishëron fatin kur merret parasysh prosperiteti, shëndeti, rritja, zhvillimi dhe më shumë.

Bufalo

Bufalo simbolizon trimërinë, lirinë, mirësinë, forcën dhe respektin . Ata janë gjithashtu të njohur për shenjtërinë, fuqinë, sigurinë dhe qëndrueshmërinë e jetës. Në kulturën vendase amerikane, bualli është apjesë e madhe legjendash dhe traditash gojore të ndryshme.

Lëviz në Krye