Водич за големина на багаж под седиштето за авиокомпании (димензии 2023 година)

Постои голема неизвесност околу багажот под седиштето и неговите ограничувања. Многу авиокомпании се навистина нејасни за тоа колку може да биде вашиот предмет на долниот дел од седиштето, што се смета за артикал под седиштето и колку треба да тежи. Затоа во оваа статија ќе ја расчистиме конфузијата и ќе ги објасниме сите релевантни правила за патување со багаж под седиштето во 2023 година.

Што е багаж под седиштето?

Багажот под седиште, друг наречен личен предмет, е мала торба што смеете да ја носите во авионот и која треба да се чува под авионските седишта . Повеќето луѓе користат мали ранци или чанти како торби под седиштето, во кои ги чуваат своите највредни и најважни предмети и сè друго до кое би требало брзо да пристапат за време на летот.

Големина на багажот под седиште

Ограничувањата на големината за багажот под седиштето многу варираат помеѓу различни авиокомпании. Може да се движи од 13 x 10 x 8 инчи до 18 x 14 x 10 инчи. Но, генерално, ако вашиот багаж под седиштето е помал од 16 x 12 x 6 инчи, тоа треба да биде дозволено на повеќето авиокомпании. Малку поголеми предмети под седиште обично се дозволени ако се флексибилни и не се спакувани премногу полни . Понатаму во оваа статија, ги опфативме ограничувањата за големината на багажот за 25 популарни авиокомпании.

Совет: прочитајте го ова упатство ако не знаете како правилно да го измерите вашиот багаж.

Багаж под седиштетоДимензии

Економично: 37,5 x 16 x 7,8 инчи (95,25 x 40,6 x 19,8 cm)

Прва класа: 19,18 x 16 x 7,8 инчи (48,7 x 40,6 x 19,8 cm)

Embraer ERJ-175 Димензии под седиште

Економично: 37,5 x 17,5 x 10,5 инчи (95,25 x 44,5 x 26,7 cm)

Прва класа: 19 x 17,5 x 10,5 x 4.5 инчи (95,25 x 44,5 x 26,7 cm) x 26,7 cm)

Embraer E-190 Димензии под седиште

Економично: 37 x 16 x 9 инчи (94 x 40,6 x 22,9 cm)

Bombardier CRJ 200 под седиште Димензии

Економично: 18 x 16,5 x 10,5 инчи (45,7 x 41,9 x 26,7 cm)

Прва класа: Багажот под седиште се чува во прегради над главата

Bombardier CRJ 700 под седиште Димензии

Економично: 15 x 15 x 10 инчи (38,1 x 38,1 x 25,4 cm)

Прва класа: 15 x 15 x 10 инчи (38,1 x 38,1 x 25,4 cm)

7> Bombardier CRJ 900 Димензии под седиштата

Економија: 19,5 x 17,5 x 13 инчи (49,5 x 44,5 x 33 cm)

Прва класа: 19,5 x 17,5 x 13 x 445 x (449.5 x. 33 cm)

Често поставувани прашања

Дали можете да го ставите багажот под седиштето во надземните канти?

Можете да го ставите вашиот предмет од под седиштето во канти за отпадоци, но тоа не се препорачува. Обично, многу луѓе го прават ова за да добијат повеќе простор за нозете, но тоа може да го одложи летот бидејќи преградите се преполни, а на другите патници не им останува повеќе простор за складирање на рачниот багаж. Кога тоа ќе се случи, стјуардесите треба да ја проверат секоја торба и да прашаат којапатник на кој му припаѓа додека не се наредени сите рачни предмети во надземните канти. Затоа, се препорачува наместо тоа да го спакувате предметот под вашето предно седиште.

Може ли да донесам две торби за под седиште во авион?

Да, во повеќето авиони можете да донесете два предмети под седиштето, но вториот ќе се смета за ваш рачен багаж. Исто така, ако користите втор предмет под седиште како рачен багаж, можеби ќе треба да платите дополнителни трошоци за тоа ако рачниот багаж не е вклучен во цената на билетот. Ако понесете два предмети под седиштето и рачен багаж, тогаш вработениот во авиокомпанијата ќе ве замоли да го пријавите рачниот багаж на вратата за повисока такса.

Ако планирате да донесете два помали торби за под седиштето (на пример, чанта и пакетче) кои и двете заедно се под ограничувањето на големината и тежината, треба да ги ставите и двете во една ткаенина за торбичка или нешто слично, што ќе ги претвори во единствен предмет на подножјето . Во спротивно, тие ќе се третираат како два одвоени ставки под седиштето.

Може ли Вашето рачно да оди под вашето седиште?

Да, ако вашата рачна торба може да се смести под седиштето пред вас, можете слободно да ја ставите таму. Сепак, тој простор најверојатно ќе биде окупиран од вашиот багаж под седиштето, така што обично не останува простор за дополнителен рачен багаж. Плус, нема да ви остане многу простор за нозете.

Дали милениците одат под вашето седиште во авион?

Ако донесете мало животно на летот, ќе требада биде во неговиот носач во просторот за складирање под седиштето. Не дозволувајте персоналот да го става вашето животно во корпата над главата бидејќи тоа може да биде опасно по живот. Пред да летате со вашето домашно милениче, проверете ги таксите и ограничувањата на авиокомпанијата.

Што треба да спакувате во багажот под седиштето?

Во багажот под седиштето, треба да ги спакувате сите предмети што ќе ви бидат потребни за време на летот, вклучувајќи лаптопи, е-читачи, книги, грицки, лекови, маски за спиење, слушалки и слични предмети. Тие ќе бидат полесни за пристап од вашата чанта за подножјето, наместо од рачката, бидејќи нема да морате да станете и да одите до патеката за да ги отворите преградите над главата. Таму треба да ги спакувате и вашите скапоцености бидејќи ќе имате поголема контрола врз тоа што се случува со вашата торба.

Дали багажот под седиштето е исто како и личните предмети?

Општо земено, да, кога некој се осврнува на лични предмети, тој зборува и за багажот под седиштето. Други термини за ова вклучуваат „лични написи“ или „предмети за под седиштето“. Сите овие термини може да се третираат како синоними.

Сумирајќи: Патување со багаж под седиштето

Правилата за багаж под седиштето се покомплицирани во споредба со чекираните торби или рачниот багаж. Секоја авиокомпанија има свои барања за големина и тежина, и тие може да се разликуваат помеѓу различни модели на авиони.

Најдоброто решение за ова што го најдов е да користите мал ранец од 20-25 литри како артикал за под седиштето. Тоа е флексибилнои лесен за носење, и ако не го преспакувате, ќе можете да го чувате под седиштата на речиси секој авион. Треба да се грижите за правилата за под седиштето само ако користите тркалачки куфер кој не се витка, па затоа би препорачал да ги користите само како рачни рачни и чекирани торби.

Тежина

Слично на ограничувањата за големина, ограничувањата на тежината за багажот под седиштето исто така варираат многу помеѓу различни авиокомпании. Повеќето авиокомпании немаат никакви ограничувања за тежината за торбите под седиштето, а само околу од сите авиокомпании имаат ограничувања на тежината, кои се движат помеѓу 11-51 lbs (5-23 kg). Подолу ги опфативме ограничувањата за специфичните тежини за 25 популарни авиокомпании.

Надоместоци за багаж под седиштето

Каферите за долните седишта се вклучени во цената на редовните билети, дури и за патниците на Економијата. Нема да морате да плаќате дополнителни трошоци за носење артикал под седиштето.

Кои торби можете да ги користите како багаж под седиштето

Во принцип, можете да користите која било торба како долно седиште ставка, се додека е во рамките на правилните ограничувања за големина и тежина . Овде спаѓаат ранци, чанти, торби, торби за гласници, торбички, мали куфери кои се тркалаат, актовки, торби за лаптоп, фанни пакети и торби за фотоапарат.

Багаж под седиште на тркала vs без тркала

Иако теоретски , ви е дозволено да користите мали куфери со меки и тврди странични страници на тркала како багаж на подножјето, не го препорачуваме. Куферите, дури и ткаенините, не се толку флексибилни бидејќи имаат вградена рамка. Бидејќи димензиите на под седиштата се толку различни за секоја авиокомпанија, авион, класа, па дури и помеѓу седиштата за ходници/средни/прозорски седишта, подобро е да понесете флексибилна ткаенина од торба. Нанајдобриот избор за багаж под седиште е мал ранец затоа што можете многу лесно да го носите на раменици и ќе се смести под повеќето седишта во авион .

Багаж под седиште vs ранец

Носете -Багажот на подножјето не е исто што и багажот на подножјето, па кога некој вели „багаж под седиште“, тие збунуваат две различни работи. Рачниот багаж е друг вид на рачен багаж што може да се купи во авиони, но тие мора да се чуваат во канти над главата. За рачните возила понекогаш се потребни дополнителни трошоци и тие можат да бидат поголеми и потешки во споредба со предметите под седиштето.

Ограничувања за големината на багажот под седиштето за 25 популарни авиокомпании

Подолу, ќе ги најдете големината и тежината ограничувања за багаж под седиштето за најпопуларните авиокомпании. Ја ажуриравме оваа листа за да биде релевантна за 2023 година, но ако сакате да проверите двапати, само кликнете на врската под секоја авиокомпанија и таа ќе ве однесе на официјалната страница за тековните ограничувања на ставките под седиштето.

Aer Lingus

Багажот под седиштето на Aer Lingus не може да надминува 13 x 10 x 8 инчи (33 x 25 x 20 cm) . Нема ограничување на тежината за предметите под седиштето.

Air Canada

Големината на багажот под седиштето на Air Canada не може да надмине 17 x 13 x 6 инчи (43 x 33 x 16 cm) и нема ограничувања за тежината.

Ер Франс

На оваа авиокомпанија, багажот под седиштето мора да биде 16 x 12 x 6 инчи (40 x 30 x 15 cm) или помалку. Имазаедничко ограничување на тежината за рачен багаж и багаж под седиштето од вкупно 26,4 фунти (12 кг) за патниците на Економијата и 40 фунти (18 кг) за класите Premium Economy, Business или La Premiere.

Alaska Airlines

Alaska Airlines нема нивниот багаж под големината на седиштето јавно наведен . Тие наведуваат дека вашиот предмет од долниот дел треба да биде чанта, актовка, торба за лаптоп или нешто слично и дека треба да се смести под седиштата во авионот.

Allegiant Air

Предметите за под седиште на Allegiant Air мора да бидат 18 x 14 x 8 инчи (45 x 35 x 20 cm) или помалку. Не постои наведено ограничување на тежината.

American Airlines

Багажот под седиштето на American Airlines треба да биде 18 x 14 x 8 инчи (45 x 35 x 20 cm) или помалку. АА нема ограничување на тежината за рачниот багаж.

British Airways

Големината на багажот под седиштето на оваа авиокомпанија мора да биде 16 x 12 x 6 инчи (40 x 30 x 15 cm) или помалку. Бритиш ервејс го има најдарежливото ограничување на големината за предметите под седиштата од неверојатни 51 фунти (23 кг).

Делта ерлајнс

Големината на димензиите на Делта под седиштата варира многу, така што компанијата не наведува специфични ограничувања за големината или тежината на багажот под седиштето на својата веб-страница. Тие го опишуваат предметот под седиштето како чанта, актовка, торбичка за пелени, лаптоп компјутер или нешто со слични димензии. Седиштата обично се широки од 17 до 19 инчи, но можете да ги најдететочни мерења на авионот со кој ќе летате со проверка на оваа алатка на нивната веб-страница.

EasyJet

Багажот на EasyJet под седиштето мора да биде 18 x 14 x 8 инчи (45 x 36 x 20 cm) или помалку, вклучувајќи тркала и рачки. Нивното ограничување на тежината за предметите под седиште е 33 фунти (15 кг) и мора да можете сами да го подигнете.

Frontier

Чантите за под седиште на Frontier, популарна буџетска авиокомпанија, мора да бидат под 18 x 14 x 8 инчи (46 x 36 x 20 cm) и немаат никакви ограничувања за тежината. Тие ги опишуваат соодветните предмети под седиштето како актовки, ранци, чанти, торби и торби за пелени.

Hawaiian Airlines

Hawaiian Airlines не ги наведува димензиите на долните седишта јавно . Наместо тоа, тие наведуваат дека предметот под седиштето треба да биде торба за лаптоп, актовка, чанта или ранец што се вклопува под седиштето пред вас.

Icelandair

Icelandair им дозволува на своите патници да донесат еден артикал под седиштето со која било тежина, но мора да биде помал од 15,7 x 11,8 x 5,9 инчи (40 x 30 x 15 cm) .

JetBlue

На JetBlue, големината багажот под седиштето не треба да надминува 17 x 13 x 8 инчи (43 x 33 x 20 cm) и нема ограничувања за тежината за него.

KLM (Royal Dutch Airlines)

Големината на торбичката за под седиштето на KLM треба да биде 16 x 12 x 6 инчи (40 x 30 x 15 cm) или помала. Исто така, треба да има комбинирана тежина со вашиот багаж помал од 26 фунти(12 кг) вкупно.

Луфтханза

На оваа авиокомпанија, багажот под седиштето не смее да надминува 16 x 12 x 4 инчи (40 x 30 x 10 cm) , што значи дека можете да користите само многу тенки пакувања, како торби за лаптоп, или да не го спакувате целосно ранецот. Нема ограничувања за тежината за предметите под седиштето.

Qantas

Qantas нема ограничувања за големината и тежината за багажот на под седиштето . Тие наведуваат чанти, компјутерски чанти, палта и мали камери како добри примери.

Ryanair

Багажот под седиштето на Ryanair не треба да надминува 16 x 10 x 8 инчи (40 x 25 x 20 cm) и тие немаат никакви ограничувања на тежината за предметите под седиштето.

Southwest Airlines

Димензиите на долните седишта за Southwest Airlines се 16,25 x 13,5 x 8 инчи (41 x 34 x 20 cm) , така што вашиот багаж под седиштето мора да биде под оваа граница. Southwest не ја ограничува тежината на багажот под седиштето.

Spirit Airlines

Големината на багажот под седиштето на Spirit Airlines не треба да биде поголема од 18 x 14 x 8 инчи (45 x 35 x 20 cm) , вклучувајќи ги рачките и тркалата на чантата. Нема ограничувања за тежината.

Sun Country

Кога летате со Sun Country, вашиот предмет од под седиштето мора да биде помал од 17 x 13 x 9 инчи (43 x 33 x 23 cm) , но нема ограничувања за тежината.

Turkish Airlines

На оваа авиокомпанија, багажот под седиштето не треба да надминува 16 x 12 x 6 инчи (40 x 30 x 15cm) и треба да биде под 8,8 lbs (4 kg) во тежина. Во некои случаи, тие не дозволуваат ранци како ставки под седиштата.

United Airlines

Максималната големина на торбите под седиштето за United Airlines е 17 x 10 x 9 инчи (43 x 25 x 23 cm) , но тежината не е ограничена.

Virgin Atlantic

Virgin Atlantic нема никакви ограничувања за тежина или големина за багаж под седиштето . Тие велат дека чантите, малите ранци и чантите може да се користат како предмети под седиштата.

WestJet

WestJet наведува дека предметите од под седиштето мора да бидат под 16 x 13 x 6 инчи (41 x 33 x 15 cm) во големина. Тие не наметнуваат никакви ограничувања за тежината.

Wizz Air

На Wizz Air, багажот под седиштето треба да биде 16 x 12 x 8 инчи (40 x 30 x 20 cm) или помалку и под 22 lbs (10 kg) во тежина. Багажот на тркала под седиштето е дозволен, но мора да се смести под седиштето.

Димензии под седиштата за популарни модели на авиони

Многу авиокомпании не објавуваат точни ограничувања за големината на багажот под седиштето бидејќи имаат неколку различни модели на авиони во нивната флота, и секој модел има различен простор под седиштата. И за да бидат работите уште покомплицирани, седиштето на средната патека обично нуди повеќе простор од седиштата на прозорецот или седиштата, а седиштата од прва/деловна класа исто така нудат различен простор во споредба со Економијата.

Ако сакате да најдете од точното под седиштетодимензии, треба да го дознаете моделот на авионот и класата на билети со кои ќе летате. Тешко е да се добијат точни информации за ова онлајн, но подолу, ги составивме димензиите на под седиштата за најпопуларните модели на авиони, врз основа на нашето сопствено истражување.

Боинг 717 200 Димензии под седиште

Економија: 20 x 15,6 x 8,4 инчи (50,8 x 39,6 x 21,3 cm)

Прва класа: 20 x 10,7 x 10 инчи (50,8 x 27,2 x 25,4 cm)

Боинг 737 700 Димензии под седиште

Економично (седиште за прозорец и премин): 19 x 14 x 8,25 инчи (48,3 x 35,6 x 21 cm)

Економично (средно седиште): 19 x 19 x 8,25 инчи (48,3 x 48,3 x 21 cm)

Boeing 737 800 (738) Димензии под седиште

Економично: 15 x 13 x 10 инчи (38,1 x 33 x 25,4 cm)

Прва класа: 20 x 17 x 10 инчи (50,8 x 43,2 x 25,4 cm)

Boeing 737 900ER Димензии под седиштето

Економија: 20 x 14 x 7 инчи (50,8 x 35. x 17,8 cm)

Прва класа: 20 x 11 x 10 инчи (50,8 x 28 x 25,4 cm)

Boeing 757 200 Димензии под седиштето

Економично: 13 x 13 x 8 инчи (33 x 33 x 20,3 cm)

Прва класа: 19 x 17 x 10,7 инчи (48,3 x 43,2 x 27,2 cm)

Boeing 767 300ER Димензии под седиште

Економија: 12 x 10 x 9 инчи (30,5 x 25,4 x 22,9 см)

Прва класа: Багажот на подножјето се чува во преградите над главата

Airbus A220-100 (221) Димензии под седиштето

Економија: 16 x 12 x 6 инчи (40,6 x30,5 x 15,2 cm)

Прва класа: 12 x 9,5 x 7 инчи (30,5 x 24,1 x 17,8 cm)

Ербас A220-300 (223) Димензии под седиште

Економија: 16 x 12 x 6 инчи (40,6 x 30,5 x 15,2 cm)

Прва класа: 12 x 9,5 x 7 инчи (30,5 x 24,1 x 17,8 cm)

Airbus A319-100 ( 319) Димензии под седиштата

Економија: 18 x 18 x 11 инчи (45,7 x 45,7 x 28 cm)

Прва класа: 19 x 18 x 11 инчи (48,3 x 45,8 x 28 cm)

Ербас А320-200 (320) Димензии под седиште

Економично: 18 x 16 x 11 инчи (45,7 x 40,6 x 28 cm)

Прва класа: 19 x 18 x 11 инчи (48,3 x 45,7 x 28 cm)

Ербас A321-200 (321) Димензии под седиште

Економија: 19,7 x 19 x 9,06 инчи (50 x 48,3 x 23 cm)( 35,6 x 30,5 x 25,4 cm)

Прва класа: 14 x 13,6 x 6,2 инчи (35,6 x 34,5 x 15,7 cm)

Димензии на Airbus A330-300 под седиште

Економично : 14 x 12 x 10 инчи (35,6 x 30,5 x 25,4 см)

Прва класа: Багажот под седиштето се чува во преградите над главата

Ербас А350-900 Димензии под седиштето

Економија: 15 x 14 x 8,8 инчи (38,1 x 35,6 x 22,4 cm)

Прва класа: 18 x 14 x 5,5. Инчи (45,7 x 35,6 x 14 cm)

Embraer rj145 Димензии под седиштето

Економично: 17 x 17 x 11 инчи (43,2 x 43,2 x 28 cm)

Embraer E -170 Под седиштето

Скролај на врв